När blev jogging en fluga?

Svenskar har fått upp ögonen för hur viktigt motion och kost är för hälsan och välbefinnandet. Man jobbar allt längre timmar och lever stressigare liv, vilket gör att man också måste lägga fokus på sin egen kropp. Tar man sig ut en tidig helgmorgon ser man allt fler människor som svettas i motionsspåret. En klar fördel med jogging och löpning är att det, bortsett från skor och träningskläder, är en billig sport. Man behöver inte betala dyra pengar för ett månadskort på gymmet, utan kan helt enkelt snöra på skorna när det passar en bäst. Man kan nog tacka sociala medier och tidningar som har fått oss att inse vad motion faktiskt gör för hälsan i långa loppet.

Från soffpotatis till vardagsmotionär

Om du vill börja motionera mer regelbundet till vardags finns det ett par saker du bör tänka på. Oavsett ålder så är det ingen som har en “inbyggd” kondition, utan det är något du successivt bygger upp. Börja med snabba promenader dagligen, ställ bilen och gå hem från jobbet eller promenera med barnen till skola/förskola. Ta en kort promenad innan du sätter dig ner framför teven. Du kommer att känna att du orkar och vill mer och när den känslan infinner sig kan du sakta börja jogga. Växla mellan att gå fem minuter och jogga två minuter. På så sätt tar du inte ut musklerna för mycket i början. Varva ner efter träningspasset genom att stretcha kroppen.

Rätt utrustning är A och O

Om du inte har rätt skor på dig kan snabba promenader och joggingturer slita på leder och knän. Besök närmsta sportaffär och förklara för dem vilket syfte du har med träningen så hjälper personalen dig att hitta passande träningsskor. När du joggar är det skönt att ha lätta kläder som andas. Om du är osäker på temperaturen är det bättre att ha ett plagg för mycket som du sedan kan ta av dig, eller knyta runt midjan. Ett svettband kan vara skönt att ha om du har långt hår.

Egentid i motionsspåret

För många tar det emot att träna. Du har flera olika undanflykter och skyller kanske på att tiden inte räcker till. I de flesta fall handlar det om att ändra sin inställning till motion. Prova att tänka på ditt motionerande som en investering i din hälsa. Plugga in hörlurarna och lyssna på en rolig podcast medan du joggar och skingra dagens tankar. Om du låter din motionstimma bli din egentid så kommer du relativt snabbt att börja se fram emot den, istället för att se träningen som ett nödvändigt ont. Motion ger dig energi och mer ork i vardagen, samtidigt som du blir rörligare och får upp flåset. Med andra ord finns det inga nackdelar att sätta emot som undanflykt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *