Träna spinning för kondition

Spinning är en väldigt effektiv träningsform som innebär intensivträning på inomhuscyklar, där man huvudsakligen genom konditionsträning bränner fett och bygger styrka. Träningsformen är särskilt fördelaktig när man vill förbättra sin kondition eftersom man kommer upp i hög intensitet, ofta i takt till peppande musik. Det passar nybörjare såväl som proffs, då man kan anpassa tempo och motstånd individuellt.

Kom i form på rekordtid

Ett misstag många gör när de börjar cykla spinning är att de kör på för lätta växlar i ganska lagom takt, vilket innebär att man inte kommer upp i en pulshöjande träning. För att spinningpasset ska bli pulshöjande måste man dels tänka på tempot, dels på motståndet. Tempot är hur fort man cyklar och motståndet är hur hög växel man har. Ju högre växel och ju snabbare tempo, desto mer måste kroppen arbeta. Ett kortare spinningpass som har hög intensitet bränner vanligtvis bättre än ett längre pass med låg intensitet.

Roligt som gruppträning

För den som ogillar att träna ensam är spinning en lämplig träningsform, eftersom man kan cykla tillsammans med andra. Många gym erbjuder gruppträningspass i form av spinning. Dessa leds ofta av en instruktör som guidar en igenom passet. Träningen sker individuellt, samtidigt som man är i en grupp och kan peppa varandra till mål.

Atlektisk man på svart cykel

Funkar som lågintensiv skonsam träning

Spinning funkar också som lågintensiv skonsam träning. Man belastar inte muskulaturen i samma utsträckning som om man till exempel tränar löpning eller crossfit. Träningsformen passar för pensionärer som behöver bygga upp ledstyrka, för personer som rehabiliterar en knäskada eller är knäsvaga. Under graviditet rekommenderas spinning som hälsosam träning. Det bästa med spinning är att man kan anpassa träningen utifrån förmåga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *